تفاوت بین پپتون، تریپون و تریپتون پپتون در چیست؟

3 فوریهٔ 2020 8:41:02

تفاوت بین پپتون، تریپون و تریپتون پپتون در چیست؟

تفاوت بین پپتون، تریپون و تریپتون پپتون در چیست؟

خیلی مواقع پیش میاد که مشتری با فروشگاه تماس میگیره و میپرسه تریپتون دارید؟ و افراد دیگری میپرسن پپتون دارید؟ وقتی میپرسیم پپتون از چی؟ سردرگم میشن یا وقتی میگیم پپتون واتر یا پپتون واتر بافری یا پپتون نمکی انتخاب براشون سخت میشه و میرن که مشورت و فکر کنن و دوباره اطلاع بدن. برای همین گفتیم شاید بد نباشه تو این مطلب تا یه حد مختصری تعریفشون کنیم و تفاوت هاشون رو هم بگیم.

پپتون و تریپتون دقیقاً چه فرقی دارن؟

پپتون ها پروتئین هایی هستند که توسط آنزیم ها و یا اسیدها به قسمت های کوچکتری تجزیه شده اند. میپرسید به چه چیزهایی؟ در واقع نتیجه ی این تجزیه طلبی، تولید پپتید ها و اسید های آمینه است. تریپتون یک نوع خاص از پپتون است که  در واقع همان پروتئینی است (معمولاً کازئین پروتئین شیر) که توسط آنزیم تریپسین هضم می شود. ترکیب پپتون به منبع پروتئین و  چگونگی هضم آن بستگی دارد. این عوامل میزان نفوذ آمینو اسید ها و پپتید ها را تعیین می کنند. به عنوان مثال یک نوع معمولی و رایج از پپتون، پپتون حاصل از هضم پروتئین سویا  توسط آنزیم پاپین (Papin) است. در مقایسه با تریپتون این نوع پپتون درصد وزنی کمتری از نیتروژن کل را دارد، همچنین توزیع متفاوت آمینو اسیدها و میزان کربوهیدرات بیشتر از دیگر تفاوت های آن است.

تریپتون

کاربرد تریپتون در چه جاهایی است؟

 در واقع تریپتون مجموعه ای از پپتید هایی است که حاصل هضم کازئین توسط پروتئاز تریپسین هستند. تریپتون غالباً در میکروبیولوژی جهت تولید لیزوژنی براث به منظور رشد E.Coli و سایر میکروارگانیسم ها بکار می رود. همچنین یک منبع غنی از آمینواسیدها جهت رشد باکتری ها می باشد.

چرا باکتری به کربن نیاز دارد و منبع آن چه ماده ای است؟

علی رغم اینکه انواع باکتری رژیم های غذایی متفاوتی دارند، تمام آنها به مواد غذایی جهت تامین انرژی نیاز دارد. انرژی برای تامین سوخت مورد نیاز جهت کار کردن در سلول ضروری است. بسیاری از باکتری ها از کربن، نیتروژن، فسفر و یا سولفور موجود در منبع غذایی خود جهت تامین انرژی استفاده می کنند. حالا یکی از بهترین منابع کربن و نیتروژن برای باکتری ها همین تریپتون است و تریپتون واتر (تریپتون + آب) می تواند شرایط رشد را برای انواع مختلفی از باکتری ها تامین کند.

خود پپتون واتر دقیقاً چیه؟

پپتون واتر یک محیط رشد میکروبی است که از ترکیب هضم پپتیکی بافت حیوانی و سدیم کلراید بوجود می آید. این ماده در تریپتوفان به وفور یافت می شود. همچنین یک محیط غیر انتخابی است که می تواند جهت غنی سازی محیط برای رشد باکتری مورد استفاده قرار بگیرد. جهت دریافت اطلاعات تکمیلی توصیه میکنیم به صفحه ی پپتون واتر سر بزنید.

آیا پپتون یه نوع پروتئین به حساب میاد؟

پپتون یک ترکیب انحلال پذیر در آب است که از پلی پپتیدها و آمینواسیدهایی تشکیل شده که با هیدرولیز جزئی پروتئین بوجود آمده اند. همانطور که قبلاً گفته شد پپتون از شیر حیوانات و یا گوشت هضم شده توسط هضم پروتئولیتیک بوجود می آید. پس میشه گفت بله دقیقاً پپتون ها یک نوع پروتئین به حساب می آیند.

محیطی گمنام به نام تریپتون پپتون

تریپتون پپتون در واقع منشا حیوانی از هضم کازئین توسط لوزالمعده است. علاوه بر داشتن مشخصات غذایی ویژه و منحصر بفرد، این ماده دارای میزان نیتروژن بیشتری نسبت به سایر کازئین هاست. تریپتون پپتون برای رشد بسیاری از باکتری ها و قارچ ها مناسب است از جمله ارگانیسم های سخت رشد و مولد سم. پس می توان اصلی ترین کاربردهای این محیط را به شرح زیر بیان کرد:

1-     استفاده در فرمول بندی محیط هایی که رشد خوب باکتری و قارچ در آنها مورد نیاز است.

2-     در توسعه ی واکسن های حیوانی و در محصولات مربوط به بوتاکس در مورد انسان کاربرد دارد.

نام دیگر این محیط تریپتیکاز پپتون  یا همان پپتون از کازئین است و به عنوان اصلی ترین منبع نیتروژن در محیط کشت TSA به کار میرود.

محیط کشت TSA

پپتون از ژلاتین چیست و چه کاربردی دارد؟

این ماده همان هضم پانکراتیک ژلاتین است که اتفاقاً در فقر کربوهیدرات به سر میبرد. بیشتر کاربرد آن در جهت آماده سازی محیط کشت میکروبی برای مطالعات مربوط به تخمیر است. در واقع ژلاتین از کلاژن استخراج می شود که در واقع پروتئین فیبر موجود در استخوان، غضروف و اتصالات بافتی است. منبع غنی آمینواسیدهای ضروری است و در محیط های کشت بافت می تواند کاربرد داشته باشد. نام دیگر این ماده پپتون G است که یک منبع مشتقات نیتروژن است. این نوع پپتون، موادی همچون نیتروژن، آمینو اسیدها، ویتامین ها و کربن را فراهم می کند تا بتوانیم رشد مداومی را در محیط کشت میکروبی داشته باشیم.

مختصری در مورد پپتون از گوشت

یک پپتون ویژه که از هضم آنزیمی گوشت تازه بوجود می آید و کاربرد آن بیشتر در محیط، جهت تولید سم های میکروبی حاصل از ارگانیسم هایی همچون Corynebacterium diphtheriae، Staphylococci، Clostridiae  و سالمونلا است. منبع غنی نیتروژن ارگانیک است  و حاوی فاکتور های ضروری رشد در محیط کشت، فرآیند تخمیر و آماده سازی های بیولوژیکی است. ظاهر آن بصورت زرد روشن تا زرد مایل به قهوه ای  است. به راحتی در آب حل می شود و انحلال ناپذیر در الکل است.

پپتونی با منبع گیاهی، پپتون از سویا

سوی پپتون یا پپتون از سویا با هضم papaic از پودر سویا بدست می آید. علاوه بر دارای بودن نیتروژن، این پپتون حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات هم هست که می تواند برای اهداف بسیاری مورد استفاده قرار بگیرد. این ماده کاربرد گسترده ای در محیط کشت دارد و در کشت بسیاری از ارگانیسم های سخت رشد و یا جاهایی که رشد سریع مورد نیاز است نیز کاربرد دارد. ولی بدلیل وجود شکر فراوان در این پپتون، استفاده از آن در مطالعات مربوط به تخمیر توصیه نمی شود.

استفاده از محیط های کشت مغذی در کشت های میکروبی و سلولی که مبتنی بر سویای هیدرولیزه است بصورت پیوسته در حال توسعه و گسترش است و بیشتر در صنایع دارویی جهت تولید محصولات مربوط به سلامت انسان و حیوانات کاربرد پیدا کرده است.

آیا پپتون ها و پپتید ها با هم فرق دارند؟

تفاوت اصلی پپتون ها و پپتید ها در این است که پپتید ها زنجیره های کوتاهی از آمینواسیدها هستند که بوسیله ی پیوندهای پپتیدی متصل شده اند. در حالی که پپتون ها یک کلاسی از پپتید ها هستند که حاصل هضم گوشت یا شیر حیوانات می باشند. پپتید ها ترکیب دی پپتید، تری پپتید، تتراپپتید و ... هستند.

Post Comments

ارایه‌ی توضیح




* Required Fields